Dobro dosli na nasu web prezentaciju

ZLATO I POST -COVID

ZLATO I POST -COVID !

DA LI NOVAC SVE VISE VREDI ?

DA LI ZLATO SVE MANJE VREDI ?

Pojava Covida u dalekoj zemlji delovala je nebitno za prosecnog evropljanina. Nedugo posle toga , transmisija virusa zahvatila je ceo svet. Ljudi su poceli da gube zivote i strah je na trenutak zamrzao celi svet. Covecanstvo je pocelo je da plovi u nepoznatom pravcu . Mere koje su drzave sprovodile, kako bi savladale razjarenu neman , smanjile su potrosnju svih proizvoda, izuzev osnovnih zivotnih namirnica koje su se pocele lagerovati u vecini domacinstava.

Zlato je u tom periodu zabelezilo snazan rast .

Pojavile su vakcine koje su dodatno polarizvovale svet. Vakcine su u znacajnoj meri spasile svet , kao i mnogo puta kroz istoriju .
Pojava vakcina preusmerila je trend kretanja vrednosti zlata. Snazan rast zamenio je blagi kontinuirani pad. To je donekle i ocekivano . Svet je postao bezbedniji i sigurniji . Ko god zeli , dobio je mogucnost da zastiti svoje zdravlje i smanji zivotni rizik na minimum.

Cene vecine proizvoda pocele su snazno da rastu.
Tako imamo situaciju da je vecina gradjevinskih inputa ( materijala ) skocila od 100 – 200 %. Cene novih automobila 10-20 % , Cena celika 140 % , cene kucne hemije 20-30 % itd.

Sve to ukazuje da je u pitanju jaka inflacija ,tj.opsti porast cena . Opsti porast cena umanjuje osetno nas novac.

Sama borba sa Covidom prouzrokovala je da se drzave u svetu bore raznim donacijama i podsticajima kako bi spasile svoje privrede. To je dovelo da se novac pojavi u vecem obimu nego sto je potreban. Snazna traznja i suficit ( visak ) novca doveli su rasta vrednosti vecine proizvoda.

Na osnovu rasta cena , koji je posledica gore navedenog, mozemo zakljuciti da novac sve manje vredi.

Zlato je u svetu poznato kao najpouzdaniji borac protiv inflacije. Vrednost zlata po pravilu intenzivnije raste od vrednosti inflacije. Zlato na taj nacin cuva kupovnu moc novca.Kada uzmemo u obzir ovu cinjenicu i posmatramo vrednost zlata koja je u padu , mogli bi smo zakljuciti da novac sve vise vredi, zlato sve manje , jer cena zlata izrazena u novcu pada.

Da li je to tako ?

Naravno da nije .

Ono sto je sigurno, jeste da se cena zlata vestacki ,,drzi ” od svetskih centara moci kako bi se ,, prikrila ” snazna inflacija u svetu.

Uzimajuci u obzir istorijsku cinjenicu , da cena zlata brze raste od stope infalcije , aktuelna cena zlata trebala bi da vredi osetno vise.

ZASTO JE DOBRA NISKA CENA ZLATA ?

Niska cena zlata narusila je poverenje u zlato kod odredjenog broja ulagaca , koji nisu na najbolji nacin shvatili znacaj ulaganja u zlato.

Ulagaci koji su kupili zlato u epicentru pandenije , kada bi isto sada unovcili , formirali bi investicioni gubitak ( tj. bili bi u minusu) . Medjutim , ulaganje u zlato je dugorocno ulaganje. To podrazumeva da ne postoji namera unovcavanja u periodu kracem od dve godine . Rocnost investicije , samo je bitna sa navedenog aspekta. Sa aspekta likvidnosti, zlato je gotovinski ekvivalent sto podrazumeva da se uvek moze lako konverovati za aktuelnu valutu.

Naglasavamo za ,,aktuelnu valutu ” zbog toga , sto je moguca promena valuta/e jedan od identifikovanih rizika od kojih investiciono zlato cuva kapital. Relativno svez primer iz bliske proslosti je zamena nemacke marke za evropski evro .

Zlato trenutno vestacki ,,miruje ” i nalazi se na pragu snaznog rasta koji je neminovan.Velika kolicina novca i snazan rast cena svih proizvoda, neminovno ce promeniti aktuelnu poziciju zlata.

Mirovanje zlata dobro je za pravna i fizicka lica koja planiraju da zastite poslovnu i licnu akumulaciju kupovinom investicionog zlata.

Navedeni nacin zastite kapitala dobio je na znacaju od pojave pandemije . Na takav status zlata znacajno su uticale visoke cene nepokretnosti i niske kamatne stope . Ulaganje u nepokretnosti sa aspekta realne vrednosti postalo je jako upitno. Takodje , opste je poznato je da stedni depoziti u bankama donose minimalne prinose .

Cenu zlata ocekuje dinamicna buducnost. Vecina svetskih ekonomista ocekuje da ce zlato uskoro zajisati jace nego ikada do sada .

PREVISE NOVCA IZAZVALO SVETSKU INFLACIJU