STA JE IZAZVALO SVETSKU NESTASICU ZLATA

Februar 2022.godine.

RUSKA INVAZIJA NA UKRAJINU

Ruska invazija iznenadila je svet. Gradjani Ukrajine, usmerili su se prema bankama, kako bi podigli svoju gotovinu i obezbedili da rezerve novca budu uz njih. To je izazvalo velike guzve i redove ispred banaka. Gotovo identicna situacija bila je i na benzinskim stanicama, gde su gradjani cekali na red da dodju do goriva.

Kao odgovor na invaziju, stigle su ekonomske sankcije, blokada medjunarodnog platnog sistema SWIFT. Rat i ekonomske sankcije uplasile su i gradjane Rusije. Slike redova ispred banaka u Rusiji takodje su obisle svet. Gradjani Rusije pokusavaju podici svoju gotovinu iz straha za rublju. Rublja se zbog ostrih sankcija zapada, nasla na istorijskom minimumu, sa rekordnim padom od 26% u jednom danu. Rusija je uvela meru zabrane iznosenja gotovine iz zemlje za strane drzavljane. Ujedinjene Nacije su ogromnom vecinom glasova osudile invaziju Rusije i zatrazile hitan prekid sukoba.

28.februar je dan, koji uplasio ceo svet i izazvao bezbroj finasijsko strukturnih poremecaja. Glasovi razuma, cuju se sirom sveta i apeluju da se sukob odmah zaustavi. Gradjani su se uplasili moguceg nepromisljenog sukoba igmedju Rusije i Nato alijanse, koji bi izazvao nesagledive posledice.
Neizvesnost i nemir, pozicionirali su zlato na novi istorijski maksimum. Zlato je samo u jednom danu dozivelo progresiju od sest (6) %.
Zlato na poremecaje u svetu, reaguje uvecanjem svoje vrednosti.Traznja za zlatom, oborila je sve rekorde. Dva dana nakon invazije, vodeci proizvodjaci zlata na svim lagerskim racunima prikazivali su nule. Postati vlasnik grama zlata, postala je prava privilegija.

DA LI ZLATO POSTAJE NOVA NEMACKA MARKA?

Gradjani su panicno pohitali i razgrabili zalihe zlata u najvecim evropskim distrubitivnim centrima za jedan dan.

U nacelu, u zadnjih godinu dana, evidentirano je veliko interesovanje od strane pravnih lica za kupovinu investicionog zlata, koja na taj nacin stite akumulranu poslovnu dobit.

Strah, panika i neizvesnost, izazvali su ogroman poremecaj u snadbevanju najvecih svetskih distributera investicionog zlata.

Jedan od primarnih faktora koji utice na vrednost zlata, jeste inflacija.

Inflatorni pritisci na vodeće svetske valute i dalje su jako snazni, tako da se u narednom periodu moze ocekivati, rast vrednosti zlata uz moguce kratkorocne korekcije.

Situacija u svetu, nedvosmisleno podseca na situaciju, koja se desila u Saveznoj Republici Jugoslaviji, devedesetih godina, kada su gradjani panicno trcali da kupe nemacke marke i na taj nacin stitili svoju ustedjevinu.

Shodno tome, da sada ne postoji takva valuta, koja je rezistentana na inflatorne pritiske, kao sto je bila nemacka marka, mozemo zakljuciti da je zlato postalo nemacka marka savremenog doba.