-Sta je investiciono zlato i cemu sluzi?

Postovani,
Investiciono zlato jeste cisto zlato. Isto, poseduje najvecu mogucu cistocu 999,9 koja se dobija u strogo kontrolisanim industrijskim proizvodnim procesima. Koristi se kao investicioni instrument za efikasnu zastitu novca od inflacije.

-Kako investiciono zlato stiti novac od inflacije?

Postovani,
Zlato stiti novac od inflacije kroz rast svoje vrednosti.
Vrednost zlata kroz vreme ima kontinuiranu progresiju. Rast vrednosti zlata po pravilu je veci od stope inflacije.
Medjutim, kada je inflacija snažno izražena i ima  konture hiperinflacije, moze da se desi da rast vrednosti zlata u kratkom periodu ne prati stopu inflacije. U takvim situacijama potreban je malo duži vremenski okvir, da rast vrednosti zlata ,,pobedi” inflaciju. Istorijski gledano, to se uvek desi u periodu od dve do pet godina.

-Sta su konkurentske prednosti zlata u odnosu na ostale imovinske oblike?

Postovani,

Kao najvaznije prednosti zlata mozemo istaci sledece cinjenice:
– Odsustvo svih poreskih opterecenja:
– PDV=0 %
– Porez na kapitalnu dobit =0,00.
– Porez na imovinu =0,00
– Likvidnost na najvisem nivou.
– Troskovi amortizacije i održavanja =0,00 .
– Minimalni troskovi bezbednog skladistenja.

-Da li investiciono zlato koje kupim kod vas mogu da prodam samo vama ?

Postovani,
Investiciono zlato koje kupite kod nas, postaje Vasa licna imovina, kojom Vi raspolazete slobodno bez ogranicenja. Isto, mozete da unovcite bilo gde u svetu. Mi u svakom momentu garantujemo unovacavanje svih proizvoda kupljenih kod nas, po javno dostupnim preferencijanim cenama.

-Da li mogu da dobijem popust kada kupujem vecu kolicinu investicionog zlata ?

Postovani,
Ni jedan renomirani investicioni centar u svetu nije u mogucnosti da odobri popust prilikom kupovine investicionog zlata. Razlog je, profitna margina distributera koja iznosi 1,5%.
Postoji nacin da ostvarite cenovnu povoljnost na sledeci nacin :
Cene na nasoj platformi formiraju se automatizovano na svakih 60 sekundi. Savet je, da pratite cenu i u trenutku kada Vam ista odgovara, da nas kontaktirate kako bi smo istu rezervisali. Rezervisana cena postaje nepromenljiva vrednost. Rezervacija cene ne zahteva avansnu uplatu. Ista, podrazumeva Vasu kredibilnost i postovanje dogovorene cene.
Rezervisana cena moze da vas ceka  do kraja radnog dana.

Ukoliko, zelite da obavite kupovinu po trenutnoj ceni, a niste u mogucnosti da nas posetite, mozemo Vam formirati Predracun, na osnovu kog cete izvrsiti placanje na nas dinarski tekuci racun. Na taj nacin obavili ste kupovinu po ceni koja Vama odgovara. Nakon izvrsenog placanja, proizvod odmah postaje rezervisan za Vas i mozete isti preuzeti u terminu koji Vama najvise odgovara.

NAPOMENA :

I ako se desi da određena kompanija nudi, popust za kupovinu veće količine zlata, najverovatnije se radi o fenomenu poznatom u ekonomiji, kao DAMPING.
Damping je strategija ofanzivnog protekcionizma, gde se kao praksa, javlja prodaja proizvoda ispod stvarne vrednosti .
Damping sprovode kompanije kada žele osvojiti novo tržište.
Svetska trgovinska organizacija (STO) identifikovala je damping, kao opasan fenomen i državama članicama dozvolila da čim identifikuju takav problem uvedu antidampinske mere.
Damping, predstavlja oblik nelojalne konkurencije i najčešće se završi negativno po kompaniju koja ga sprovodi.
Shodno tome, da je kupovina zlata dvosmeran proces, kada dođe vreme za unovcavanje proizvoda,takve kompanije nisu se pokazale kao kredibilan partner, jer najčešće plaćaju niže tržišne cene proizvoda, kako bi nadoknadile gubitak formiran damping strategijom.

Kako da znam da neka kompanija se ponaša nefer na trzistu tj.da sprovodi damping ?

Postovani,

Ukoliko, inostrana kompanija sprovodi damping, isti je najjednostavnije identifikovati, tako što ćete uporediti cenu za odredjeni proizvod koju ta kompanija ima na našem tržištu i u zemlji iz koje ista dolazi.
Ukoliko je cena koju nudi ta kompanija za odredjeni proizvod na nasem trzistu niza nego u zemlji iz koje ista dolazi, u pitanju je nedozvoljena poslovna praksa, koja je nefer sa prema ostalim učesnicima na trzistu i koja će kao takva biti strogo sankcionisana.

– Da li cena zlata u svim firmama koje posluju na našem tržištu treba da bude ista?

Postovani,

Cene zlata u svim firmama su razlicite. Cene se slobodno i autonomno formiraju na trzistu. Iste, mogu biti priblizne i formiraju se isključivo na osnovu trenutne berzanske vrednosti zlata i premija za fizicku isporuku razlicitih tezinskih formata. Premije su sastavni deo prodajne cene i iste autonomno formira svaki privredni subjekt koji učestvuje na trzistu. Cene u skladu sa zakonodavnom regulativom EU ne smeju biti iste.

-Da li rezervisana cena, znaci da sam ja u momentu rezervacije cene za odredjeni proizvod obavio kupovinu istog ?

Postovani,
Upravo tako. Kada rezervisete cenu za odredjeni proizvod, Vi ste u tom momentu obavili kupovinu istog. Preuzimanje i placanje, moguce je obaviti istovremeno u dogovorenom terminu.

-Koliko dugo vazi rezervacija cene ?

Rezervisana cena vazi do kraja radnog dana. Dakle to podrazumeva da je neophodno da nas posetite do kraja radnog dana, platite i preuzmete proizvod.

Ukoliko, niste u mogucnosti da nas posetite na dan izvrsene rezervacije, a cena Vam odgovara, Vi mozete zatraziti Predracunaku instrukciju
( uputstvo za placanje ) po kojoj cete izvrsiti uplatu na nas tekuci racun. Na taj nacin Vi ste automatski obavili kupovinu proizvoda. Placeni proizvod je odmah rezervisan za Vas. Preuzimanje u ovoj opciji mozete izvrsiti na dan koji Vama najvise odgovara.

-Kako je zlato odredjenih proizvodjaca  jeftinije, a drugih vrednije ?

Postovani,

Najbolji odgovor na ovo pitanje mozemo dati, kroz komparativan primer vrednosti automobila.

Npr. Mercedes je skuplji od drugih proizvodjaca iste klase automobila i istog nivoa tehnicke opremljenosti, zahvaljujuci cinjenici da uziva vece poverenje na svetskom trzistu automobila.

Isto je i kod proizvođača plemenitih metala.
Proizvodjaci koji su smesteni u Svajcarskoj konfederaciji uzivaju najvece poverenje na svetskom trzistu plemenitih metala.

Nisu svi proizvodi ekvivalentno zastupljeni, prepoznati i vrednovani u svetu.
HERAEUS je prestizni svetski proizvodjac plemenitih metala koji zauzima poziciju broj jedan u celom svetu . Heraeus je najzastupljeniji proizvodjac u svim casovnim zonama i na svim kontinentima.

-Zasto neke firme imaju nize cene od vas?

Postovani,

Na trzistu pojavio se veliki broj firmi u momentu kada je bila enormno visoka traznja za zlatom.

U tom periodu, svaka firma dobila je poverenje odredjenog broja stranaka, bez obzira na nacin rada i poslovnu reputaciju. Kada se situacija normalizovala i situacija na trzistu znacajno se promenila.

Vecina investitora, pocela je da vrsi izbor firme, prema izgradjenoj poslovnoj reputaciji na trzistu, pozitivnim iskustvima prijatelja, prema izgradjenom interaktivnom odnosu u inicijalnoj komunikaciji i prema javno dostupnim finansijskim izvestajima.

Novi ucesnici na trzistu nasli su se u odredjenoj vrsti problema koje je generisao nedostatak prihoda. Iste firme pocele su autisticno da lutaju na trzistu. Upravo, prodaja proizvoda po cenama ispod nabavnih, je najbolji dokaz navedenog. Takodje, u zadnje vreme dobijamo veliki broj zahteva za unovcavanjem proizvoda koji su kupljeni u tim firmama zbog njihove nelikvidnosti i mnogo niskih otkupnih vrednosti.

Kao rezultat navedenog, na trzistu se pojavio odredjen broj nezadovoljnih klijenata.

Dakle, zbog toga je jako bitno, izabrati kredibilnog i sigurnog partnera za  investiranje u zlato. Ulaganje u investiciono zlato, jeste dvosmeran proces i zbog toga su kredibilnost i pozitivna poslovna  reputacija poslovnog partnera od nemerljivog znacaja. 

Uzimajuci u obzir cinjenicu da zivimo u vremenu kada su svi podaci transparentni tj. javno dostupni, to nije tesko. Jedan od baznih  postulata na kom se zasniva javna dostupnost finansijskih izvestaja, jeste upravo povecanje poverenja invesitora, koji mogu u svakom trenutku da provere privredni subjekt sa kojom zele da uspostave potencijalni poslovni odnos

-Da li mogu da unovcim zlato kupljeno na drugom mestu kod vas ?

Postovani,
Mi unovcavamo samo proizvode koji su kupljeni kod nas. Na taj nacin stitimo nase poslovanje od potencijalnih eksternih zakonskih rizika.

-Kako se kod nekih firmi cena zlata danima ne menja ?

Postovani,
Takve firme vrse takozvanu kontigentalnu prodaju proizvoda. To znaci, da nakon izvrsenog uvoza, formiraju prodajne cene za proizvode i menjaju ih samo ako je u njihovom interesu.
Ukazivanje poverenja takvim firmama nosi rizik. Kod istih, ne mozete odrediti povoljan trenutak za kupovinu i unovcavanje zlata. Takve firme predstavljajju los investicioni izbor.

-Kako placam zlato prilikom Avansne kupovine?

Postovani,
Placanje za ovaj model kupovine, vrsi se iskljucivo na nas dinarski tekuci racun prema formiranoj dinarskoj instrukciji.

Avansna kupovina funkcionise u sledecim situacijama:

1. Kada nastupi  poremecaj na trzistu plemenitih metala. Takve situacije, karakterise  otezana nabavka i ogranicena dostupnost proizvoda.

2. Kada se odredjeni investicioni proizvod/i ne nalazi/e na lageru.

3. Kada zelite da obavite kupovinu po odredjenoj ceni, a niste u mogucnosti da nas posetite na taj dan.

U normalnim uslovima, za nas prioritet ima lagerska prodaja, koja podrazumeva istovremeno placanje i preuzimanje proizvoda.

-Koju vrstu garancije dajete za uplaceni novac?

Postovani,
Uplata se vrsi iskljucivo na nas dinarski tekuci racun.
Nakon prijema novca na nas dinarski tekuci racun, formiracemo i dostaviti Vam potvrdu o primljenom novcu na nas dinarski tekuci racun i Avansni (e-fiskalizovani) racun. Avansni racun moze biti personalizovan i sadrzati Vasu identifikacionu oznaku – Jedinstveni maticni broj.
Uzimaju u obzir nasu organizacionu formu, navedena Potvrda  i Avansni racun obezbedjuju najvisi stepen sigurnosti za Platioca. 

U slucaju, da dodje do nemogucnosti isporuke placenih proizvoda iz bilo kog razloga, novac cemo u celosti vratiti na Vas dinarski tekuci racun sa kog je placanje izvrseno.

-Da li postoji razlika u ceni kod Lagerske i Avansne kupovine?

Postovani,
Cene su identicne kod oba nacina kupovine. U slucaju poremecaja na trzistu i ogranicene dostupnosti proizvoda, prednost imaju Avansne kupovine.

U takvim uslovima legerske kupovine jako tesko budu realizovane.

-Kako placam zlato prilikom Lagerske kupovine ?

Postovani,

Placanje se vrsi bezgotovinski (e-banking putem mobilnog telefona, ili racunara), ili gotovinski direktnom uplatom na nas dinarski tekuci racun. Ovaj nacin placanja vrsite preko ovlascenih finansijskih institucija za vrsenje platnog prometa (banaka, posti, platnih institucija).

Kod nas na blagajni mozete izvrsiti jednokratno placanje u gotovini u iznosu do 10 000 evra, racunajuci po Zvaničnom srednjem kursu NBS-e na dan placanja. Transakcija se moze izvrsiti jednom u sest(6) meseci.

-Da li postoji ogranicenje koliko zlata moze da kupi jedno fizicko lice ?

Postovani,
Kada se placanje vrsi na nas dinarski tekuci racun, ne postoji ni jedna vrsta regulatornog ogranicenja, sto znaci da iznos moze da bude neogranicen.

-Da li drugo lice moze da izvrsi kupovinu zlata za mene ?

– Postovani ,
Platilac proizvoda je uvek i sticalac istog.
Kupovinu moze da obavi drugo fizicko lice za Vas uz Javno beleznicku verifikaciju Ovlascenja za predmetni posao -da izvrsi placanje i preuzimanje . (Neophodno je da Ovlascenje bude overeno kod notara).

-Da li mogu da platim karticom investiciono zlato ?

Postovani,
Platnim karticama nije moguce izvrsiti placanje. Razlog za takvu odluku jeste, sto su troskovi platnog prometa izvrsenog na taj nacin veci za primaoca novca od profitne margine istog.

-Koliko dugo postoji vasa firma ?

Postovani,
Osnovani smo 19.09.2012. godine kao porodicna firma sa najvecim nivoom odgovornosti.

Kroz kredibilan nastup na trzistu, zakljucili smo da ekonomska aktivnost koju obavljamo, zahteva najvisi nivo odgovornosti za osnivace i za sve zaposlene. Shodno tome nasa organizaciona forma ostala je nepromenjena . Zahvaljujuci kredibilnom nastupu na trzistu, profesionalnom upravljanju, Vasem poverenju, poverenju najjaceg svetskog brenda za proizvodnju plemenitih metala nalazimo se u samom evropskom vrhu kada je distribucija plemenitih metala u pitanju.

-Da li zlato koje sam kupio kod vas mogu da unovce druga lica ?

Postovani ,
Clanovi porodice ( prvi nasledni red ) mogu da izvrse unovacavanje proizvoda kupljenih kod nas uz dokumentaciju formiranu i preuzetu prilikom kupovine.

Treca lica to mogu da urade, kada je poklon u pitanju manje finansijske vrednosti (neophodan je sertifikat) .

Kada je u pitanju znacajnija finasijska vrednost od 5000 evra i vise, neophodno je da treca lica poseduju overeno Ovlascenje kod Javnog beleznika, Ugovor o kupoprodaji, Ugovor o poklonu  ili neki drugi dokument koji potvrdjuje pravnu vezu izmedju Vas i lica koje vrsi unovcavanje, takodje overen kod javnog beleznika.

Na taj nacin stitimo Vasu imovinu od eventualnog protivpravnog raspolaganja. Ovlascenje je pravni dokument, koji potvrdjuje Vasu saglasnost da ovlasceno lice unovci proizvode ciji ste Vi platilac i sticalac- tj.vlasnik.

-Da li vrsite uslugu cuvanja zlata koje je kupljeno kod Vas ?

Postovani,
Uslugu cuvanja zlata ne vrsimo. Zlato predstavlja imovinu koja je rezistentna na razne vrste drustveno ekonomskih poremecaja. Kao takvo, zlato treba da bude blizu Vas u kriznim situacijama. Za cuvanje zlata u normalnim okolnostima, preporucujemo sefove poslovnih banaka. U kriznim situacijama, preporucujemo neki drugi nacin skladistenja, za koji smatrate da je bezbedan, jer u takvim situacijama otezan je pristup trezorima poslovnih banaka.

-Da li je potrebna najava za unocavanje proizvoda kupljenih kod vas ?

Unovcavanje svih proizvoda kupljenih kod nas, vrsimo odmah bez odlaganja i cekanja. Najava unovacavanja, potrebna je samo za najvece finansijske zahteve ( jedan dan ranije).

-Kolika je razlika izmedju prodajne i otkupne cene?

Postovani,
Kod zlatnih poluga od jedan do sto grama, efektivna razlika izmedju prodajne i otkupne vrednosti iznosi 2,5 %.
Kada su jako izrazene fluktuacije vrednosti zlata, taj procenat nuzno se uvecava i iznosi do 3%. To se desava u danima, kada vrednost zlata ima izuzetno dinamicno kretanje. U takvim situacijama, vrednost zlata ima oscilacije od par procenata na dnevnom nivou. 
Shodno tome, ekvivalentno je koji proizvod kupujete. Proizvodi manjih tezina, vredniji su prilikom kupovine ali za isti taj iznos vise vrede prilikom unovcavanja.

Razlika od 2,5% do 3% izmedju otkupne i prodajne vrednosti, ukazuje da se radi o proizvodima najviseg stepena likvidnosti. Proizvodi od jedan do sto grama, pripadaju grupi PREMIUM proizvoda, kada je likvidnost u pitanju.

-Po kojoj ceni cu unovciti investiciono zlato, ako se vrednost zlata drasticno uveca (dva, ili tri puta) na svetskom tržištu (berzi)?

Postovani,
U slucaju takvog kretanja vrednosti zlata, Vi cete unovciti investicione formate od jedan do 100 grama, po ceni koja je od 2,5% do 3% niza u odnosu na aktuelnu prodajnu vrednost. Sustinski, prodajne i otkupne vrednosti prate se u zagarantovanom rasponu od od 2,5% do 3% koji je KONSTANTA.

-Zasto je kod zlatnih poluga najvecih tezina, veca razlika od 2,5% izmedju Prodajne i Otkupne vrednosti?

Postovani,
Proizvodi najvecih tezina (1000, 500 i 250 grama) manje su likvidni na domacem trzistu u odnosu na proizvode od jedan do sto grama. Kada izvrsimo unovcavanje navedenih proizvoda, iste najcesce izvozimo i unovcavamo direktno kod proizvodjaca. Navedeni poslovni proces generise zavisne troskove (troskove geografskog polozaja koji obuhvataju  troskove spedicije, troskove transporta i obaveznog osiguranja ) i shodno tome veca je razlika izmedju ove dve vrednosti.

-Zasto je kod vas osetno manja razlika izmedju otkupne i prodajne vrednosti u odnosu na druge investicione centre ?

Postovani,
Razliku izmedju ove dve vrednosti, detrermenisu dva faktora:
1. Likvidnost proizvoda.
2. Poslovna reputacija distrubitera.

Pozitivna poslovna reputacija distributera, podrazumeva garantovano unovcavanje svih proizvoda, koje je prodao korisnicima u prethodnom periodu, pod najboljim trzisnim uslovima.

-Da li prilikom kupovine investicionog zlata treba da gledam samo prodajnu cenu ?

Postovani,
Nas savet je, da sa istom paznjom posmatrate otkupnu i prodajnu vrednost. Uvek je najbolje resenje, ukazati poverenje distrubiteru kod kog je optimalan odnos  izmedju prodajne i otkupne vrednosti.
Optimalan  raspon (razlika) izmedju ove dve vrednosti kreće se od 2 do 3%. Raspon je neophodno da bude garantovan od strane distributera plemenitih metala. Ukoliko, neka kompanija ima manji raspon od navedenog,a pritom nije garantovan, sa sigurnošću to ukazuje da nešto nije u redu. To navodimo iz razloga, što  manji raspon od navedenog nije održiv usled svakodnevno izraženih fluktuacija vrednosti zlata, koje se nekada u danu kreću do 2%. Nerealan raspon cena najčešće imaju kompanije koje su nove na trzistu i koje skoro da nemaju zahteve za unovcavanjem. To se najbolje može videti kod kompanija koje dolaze iz trećih zemalja, gde je kod istih raspon u zemljama iz kojih dolaze od 4 do 5%, a na našem tržištu 1,5%. Neretko, takve kompanije primenjuju i niže prodajne cene na nasem tržištu nego na tržištima sa kojih dolaze gde posluju primenjujuci damping strategiju koja je strogo zabranjena i neodrziva.

-Iz vaseg iskustva, koje su najcesce greske ulagaca?

Postovani,

Kroz svakodnevni interaktivni rad sa strankama, identifikovali smo kao najcesce greske ulagaca sledece cinjenice:

1. Neretko, desi se da ulagaci mladje i srednje zivotne dobi, kupe zlato i posle par meseci, isto unovce. Na taj nacin najcese formiraju investicioni gubitak.

Nasa poslovna praksa jeste, da pre uspostavljanja inicijalnog poslovnog odnosa, svaku stranku upoznamo sa cinjenicom, da je rocnost investicije jako bitna. Sto je duzi vremenski period u kom ne postoji namera unovcavanja kupljenih proizvoda, to je investicija efikasnija.

2. Kao drugu gresku, identifikovali smo cinjenicu, da jedan broj stranaka vrsi kupovinu zlata u firmama gde je za nijansu niza cena.
Neretko, takve firme nemaju dobre otkupne cene.

Ti ulagaci pojave se kod nas, sa zahtevom da im unovcimo proizvode. Shodno nasoj internoj politici da unovcavamo samo proizvode koji su kupljeni kod nas, nismo u mogucnosti da realizujemo takve zahteve. Zbog toga smatramo, da je neophodno, prilikom kupovine analizirati celokupan investicioni proces. Ukoliko, nisu svi uslovi transparentni i garantovani, izbor firme moze biti pogresan.

-Kako vi radite u kriznim situacijama? Da li vi poslujete u takvim situacijama ?

Postovani,

U bliskoj proslosti imali smo dve takve situacije.

Prva je  bila, pojava Covida 19, koja je unela neizvestnost u celom svetu.

Proizvodjaci su suspendovali proizvodne procese u cilju zastite najbitnijeg poslovnog resursa-zastite zdravlja zaposlenih.

Nasu poslovnu aktivnost obavljali smo terminski u terminima kada nam je kretanje bilo dozvoljeno, zbog vanrednog stanja koje je bilo na snazi.

Unovcavanje proizvoda funkcionisalo je bez prekida. U svakom momentu nalazili smo se na raspolaganju nasim strankama. Na trzistu se pojavio deficit proizvoda jer kovnice nisu radile i nabavka nije bila moguca.Situacija  se nakon mesec dana normalizovala. 

Druga takva situacija bila je, rusko-ukrajinski sukob. Izbijanjem sukoba  proizvodni procesi nisu obustavljeni, ali potraznja se uvecala za neverovatnih 1000%. Proizvodni kapaciteti kovnica postali su premali.

U takvoj situaciji, za nabavku bili su nam dostupni samo odredjeni investicioni formati. Iste, bilo je moguce kupiti, samo  avansnom uplatom na nas dinarski tekuci racun sa zagarantovanom isporukom do sedam radnih dana.Terminske realizacije, funkcionisale su besprekorno bez vremenskih kasnjenja. Unovcavanje proizvoda i ovoj situaciji realizovalo se odmah na zahtev stranaka.

-Da li na zlatu mogu da zaradim ?

Postovani,
Osnovna funkcionalna vrednost zlata, jeste da sacuva kupovnu vrednost novca. Nominalno, moze se govoriti o zaradi, a sustinski o zastiti kupovne vrednosti novca. Rast vrednosti zlata kroz vreme eliminise inflaciju. Po pravilu, zlato raste snaznije od inflacije.

Kada je inflacija intezivnija od rasta vrednosti zlata, to je signal da u svetu nesto nije u redu. U takvim situacijama, ocekivano je u buducnosti progresivno kretanje vrednosti zlata.

-Kada je najbolji trenutak za kupovinu zlata ?

Postovani ,
Najbolji trenutak za kupovinu zlata, jeste kada imate slobodan kapital, koji ne planirate poslovno angazovati u narednih par godina.

Na primer: Ako 2025-te godine, posmatramo kretanje vrednosti zlata u 2021.godini, zakljucemo da je svaki momenat za kupovinu u 2021. godini bio dobar u odnosu na vrednost zlata u 2025. godini.

-Da li ulaganjem u zlato na godinu dana mogu da ostvarim zaradu ?

Postovani,
Ako planirate da kupite zlato i da ga unovcite u periodu kracem od 12 meseci, savetujemo da to ne radite.

Takva projekcija, moze dovesti do formiranja investicionog gubitka. Shodno tome, bolje je kupovinu odloziti za neki drugi momenat, kada rocnost investicije moze biti dugorocnija.

-Kada investitori najvise kupuju zlato ?

Postovani,
Investicino zlato najbolje je kupovati u normalnim okolnostima.
To su okolnosti, kada nema drustvenih poremecaja u svetu, koji uticu na progresivno kretanje (rast) vrednosti zlata. Medjutim, interesovanje ulagaca intenzivno raste, kada vrednost zlata snazno raste. Kada vrednost zlata belezi negativno kretanje, jako mali broj ulagaca, opredeljuje se za kupovinu najvrednijeg plemenitog metala.
U takvim situacijama ulagaci cekaju jos bolji momenat za kupovinu. Takva odluka najcesce se pokaze pogresnom.

-Zivim i radim u inostranstvu. Da li je bolje da kupim zlato u inostranstvu, ili u Srbiji?

Postovani,
Ako planirate da vasi poslovni i zivotni interesi trajno ostanu u inostranstvu, smisleno je da obavite kupovinu zlata u inostranstvu.

Ukoliko, planirate da centar Vasih zivotnih interesa u buducnosti bude Republika Srbija, kupovinu treba da obavite u Srbiji.

-Da li je bolje da kupim sto (100) plocica od 1 gram,ili jednu polugu od 100grama ?

Postovani,
Ulaganje u zlato donosi dva benefita:

1. Zastitu zivotne egzistencije u slucaju da dodje do nekih nezeljenih drustveno ekonomskih dogadja. Sa jednim gramom zlata cetvoroclana porodica moze da prezivi nedelju dana.

2. Zastitu kupovne vrednosti finansijskog kapitala(novca).

Ako je prvi benefit u pitanju, svakako da je bolje resenje, kupovina sto plocica od jedan (1) gram.

Ako je u pitanju, zastita kupovne vrednosti finansijskog kapitala, bolja je opcija kupovina poluge od sto grama.

Dakle i kupovina sto poluga od jedan gram, takodje stiti kupovnu vrednost novca. Za tu kupovinu, potrebno je izdvojiti vise novca  ali  za taj isti iznos posedujete vredniju imovinu.

-Da li fizicka lica placaju neki porez prilikom kupovine i prilikom unovcavanja investicionog zlata ?

Postovani,
Investiciono zlato oslobodjeno svih vrsta poreza i prilikom kupovine i prilikom unovcavanja.

-Da li pravna lica mogu da kupe investiciono zlato i da li placaju neki porez ?

Postovani,
Pravna lica neretko kupuju investiciono zlato, kao instrument za zastitu poslovne akumulacije.

Ostvarena razlika, izmedju prodajne i nabavne vrednosti, ulazi u ukupnu poslovnu akumulaciju (dobit) pravnog lica koja je oporezuje u  skladu sa Zakonom o porezu na dobit pravnih lica. Poreska stopa iznosi 15%.

-Da li kupovina investicionog zlata, od strane pravnog lica, ulazi u troskove i da li umanjuje poslovnu dobit istog ?

Postovani,

Kupovinom investicionog zlata, jedan imovinski oblik(novac) prelazi u drugi imovinski oblik(investiciono zlato), sto se ogovarajucim racunovodstvenim knjizenjima evidentira u poslovnoj dokumentaciji pravnog lica.

Takva investicija ne ulazi u poslovne rashode pravnog lica, koje ne vrsi promet investicionog zlata, i kao takva ne umanjuje poslovnu dobit istog.

-Ja sam vlasnik privrednog drustva. Da li  zlato koje je kupila moja firma, pripada meni kao osnivacu ?

Postovani,
Zlato koje je platilo pravno lice( firma), pripada i nalazi se u vlasnistvu pravnog lica. U slucaju likvidacije pravnog lica i izmirenih svih poreskih obaveza, zlato ce preci u vlasnistvo osnivaca (vlasnika) pravnog lica.

-Po kojoj vrednosti iskazujem vrednost zlata u poslovnim bilansima pravnog lica ?

Postovani,
Vrednost kupljenog zlata u poslovnim bilansima iskazujete prema fakturnoj (nabavnoj) vrednosti ili po neto prodajnoj vrednosti u zavisinosti, koja je niza od te dve vrednosti na dan sastavljanja poslovnih bilansa.

-Da li kupovina investicionog zlata utice na povecanje profitabilnosti pravnog lica ?

Postovani,
Kupovina investicionog zlata, za pravno lice moze imati status dugorocnog finansijkog plasmana, od kog se u buducnosti ocekuje pozitivan prinos.
Nominalno, mozemo govoriti o povecanju profitabilnosti pravnog lica (ukoliko dodje do porasta vrednosti zlata na berzi).

Sustinski, zlato u imovinskom portfoliu pravnog lica, stiti poslovnu akumulaciju od inflacije.

Zelimo da Vam napomenemo, da u investiciono zlato pravno lice ulaze poslovnu akumulaciju, koja nece biti poslovno angazovana u nekom kratkom vremenskom intervalu.

-Ko moze da unovci zlato koje je kupilo Pravno lice?

Postovani,

Kada dobijemo zahtev za unovcavanjem proizvoda kupljenih kod nas, od strane pravnog lica, isti ce biti odmah realizovan.

Isplata ce biti izvrsena sa naseg dinarskog tekuceg racuna na dinarski tekuci racun pravnog lica.

Neophodno je prisustvo zakonskog zastupnika pravnog lica, kako bi prateca dokumentacija bila overena i verifikovana od strane istog.

Postovani posetioci,

Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.