Dobro dosli na nasu web prezentaciju

KO KUPUJE INVESTICIONO ZLATO ?

U ZLATO se investira iz vise razloga. Zbog nezavistosti od ekonomskih i politickih faktora.Zbog njegove sigurnosti i stabilnosti.
Zbog njegove LIKVIDNOSTI. Zlato , kao sredstvo ocuvanja imovine i kupovne moci , cesto je temelj svakog dobrog investicionog plana.
Kupovina investicionog zlata , predstavlja najsigurnije dugorocno ulaganje. Ulaganje u investiciono zlato na kratak period, moze dovesti i do manjih gubitaka.
Prilikom kupovine investicionog zlata , treba znati, da se cena grama smanjuje proporcionalno velicini proizvoda koji se kupuje.
To znaci,da je cena grama cistog zlata niza u vecim polugama. A skuplja u polugama manjih tezina.

Treba uzeti u obzir i cinjenicu da manje zlatne poluge , vrede vise prilikom unovcavanja , za isti iznos za koji su skuplje prilikom kupovine.

Shodno tome , mozemo zakljuciti da je ekvivalentno koji proizvod kupujete. Konfiguraciju investicije odredjuje iznos investicije u najvecoj meri. U manjoj meri , uticu i ciljevi investicije: Zastita zivotne egzistencije i zastita kupovne moci novca.

KADA KUPITI INVESTICIONO ZLATO ?

Cesto se postavlja pitanje : ,,Kada kupiti investiciono zlato ? “

Precizan odgovor na ovo pitanje je sledeci : Investiciono zlato kupujete kada imate slobodan kapital.

Kako bi ste doneli ispravnu i pravovremenu investicionu odluku, zelimo da Vas upoznamo sa relevantnim informacijama o kretanju vrednosti zlata u prethodnim mesecima , godinama i decenijama .

Za analizu svetskog trzista zlata , kao i za analizu investicione odluke vezane za ulaganje u zlato , neophodni su relevantni podaci i relevantni izvori .

Posetom linka  ,mozete na jednostavan nacin saznati kretanje cene zlata za period koji Vas zanima. Potrebno je da unesete vremenski interval i na vasem ekranu pojavice se interaktivni graficki prikaz vrednosti zlata za navedeni period . Takodje , postoji i mogucnost preuzimanja baza podataka u excel-u i formiranja grafickih prikaza za period koji Vas zanima.

Dostupni podaci kretanja cene zlata odnose se na period 1970 . godine do danas.

Kada unesete podatke za odredjeni period , pomeranjem vertikale na interaktivnom grafikonu mozete saznati kretanje cene zlata iz dana u dan .
Na taj nacin , mozemo identifikovati rizik ulaganja u zlato na kratak vremenski rok , kao i eliminaciju svih rizika kada je ulaganje u zlato dugorocno .

Ulaganje u investiciono zlato , pripada kategoriji najsigurnijih dugorocnih ulaganja.

INVESTICIONO ZLATO – INSTRUMENT  ZA  ZASTITU ZIVOTNE EGZISTENCIJE

Osnovna funkcionalna vrednost investicionog zlata , jeste da sacuva kupovnu moc novca. Zlato stiti vrednost novca , kroz rast svoje vrednosti , koji je veci od stope inflacije u posmatranom periodu.

KO KUPUJE INVESTICIONO ZLATO ?

Dakle , osim osnovne funkcionalne vrednosti , investiciono zlato ima i dodatnu funkcionalnu vrednost , koja je projektovana za zastitu osnovne zivotne egzistencije . Ista se prezentuje , kroz visoku fleksibilnost proizvoda koje posedujemo. Fleksibilnost je na najvisem nivou kada posedujemo male zlatne poluge od jednog grama.

INVESTICIONO ZLATO kupuju fizicka i pravna lica kako bi zastitila svoj kapital. Investiciono zlato , nalazi se u epicentru interesovanja fizickih i pravnih lica, koja zele valutne rizike kontrolisati i svesti ih na minimum .

Pojava Covida 19 paralisala je ceo svet. Covid 19 je doveo u pitanje funkcionisanje odredjenih privrednih grana. Medjutim , posmatrajuci javno dostupne finansijske izvestaje iz 2020 godine , mozemo zakljuciti da je privreda dozivela snazan rast u vecini evropskih zemalja .

Da li je to zapravo tako ?

Naravno da nije .

Sustina je sledeca :
Vecina proizvodnih inputa je znacajno poskupela , cene usluga takodje beleze snazan rast . Sve to je uticalo na rast prihoda vecine privrednih subjekata koji se nisu nasli pod direktnim udarom pandemije.

Uzimajuci u obzir navedene cinjenice , vecina privrednih subjekata pocela je da trazi resenje , kako da zastiti poslovnu akumulaciju , tj.neraporedjenu dobit .
Uzimajuci u obzir snazan rast vrednosti zlata kroz vreme , kao optimalno resenje nametnulo se ulaganje u investiciono zlato. Isto, ima status gotovinskog ekvivalenta i moguce ga je unovciti u svakom momentu .

  1. Ulagaci koji ulazu u investiciono zlato , kao fizicka lica , najcesce se opredeljuju za isplatu dividende ( dobiti ) , koju kasnije usmeravaju u investiciono zlato.
    Tako kupljeno zlato , nalazi se u vlasnistvu i fizickom posedu lica koje ga je kupilo.
  2. Fizicka lica koja imaju stednju u razlicitim valutama alociraju je u zlato kako bi istu zastitili.
  3. Fizicka lica koji imaju orocen novac u bankama koji im ne donosi prinos , preusmeravaju ga u zlato.
  4. Fizicka lica koja koriste visoku vrednost nekretnina ,prodaju ih i usmeravaju novac u zlato.
  5. Fizicka lica koja nemaju dovoljan iznos novca za kupovinu nepokretnosti ( nekretnine ) , cuvaju akumulirani kapital dok ne akumuliraju dovoljan iznos novca za realizaciju planiranog cilja.

Svim kategorijama ulagaca isti je cilj- ZASTITA NOVCA OD INFLACIJE.

VEKOVIMA UNAZAD ZLATO JE NAJSIGURNIJA DESTINACIJA U TESKIM SITUACIJAMA

Tradiciinalno , hiljadama godina unazad, zlato se pokazalo kao neprikosnoveni instrument u borbi sa inflacijom .

Ulagaci koji imaju status Pravnih lica , kupuju zlato iz formirane poslovne akumulacije. To je najcesce onaj deo novca koji se ne koristi za obavljanje poslovne aktivnosti , koji se nalazi na poslovnom racunu firme i koji se u poslovnim bilansima iskazuje kao nerasporedjena dobit .

Tako kupljeno zlato , nalazi se u vlasnistvu i fizickom posedu Pravnog lica.

Najbolju opciju za skladistenje proizvoda od zlata , predstavlja cuvanje u sefovima poslovih banaka. Sefove ,mogu koristiti i fizicka i pravna lica .Cena koriscenja sefova je vise nego simbolicna i krece se oko par hiljada dinara na godisnjem nivou .

Benefiti ulaganja u zlato nekada se mogu registrovati odmah, ali to se ne moze uzeti kao pravilo , uzimajuci u obzir da je ULAGANJE U ZLATO prevashodno dugorocno ulaganje.

Jedna karakterestika predstavlja zajednicki imenitelj za sve kategorije ulagaca, bez obzira da li se radi o fizickim ili pravnim licima . To je zastita kapitala stecenog konkretnim radom. Kod svih ulagaca osnovni cilj jeste – eliminacija valutnih rizika izazvanih prirodnom ,vestackom ili nekom drugom pojavom.

Profil ulagaca u zlato jeste sledeci :  Obrazovan i ekonomski mudar covek srednje i starije zivotne dobi , koji ne zeli svoj kapital prepustiti avanturistickim ulaganjima i valutnim rizicima ( inflacija , promena valute itd…).
Posedovanjem investicionog zlata postize se veca ekonomska sloboda , samostalnost , diversifikacija imovinskog portfolia ,kao i hedzing kapitala u kriznim situacijama.